Geddeholms båtklubb


 

 

Båthamnen

Uppdatering av "Vad händer i hamnen":

 

 

V. 26

Trubadurkväll lördag 27e juni kl 19

Båtklubben har anlitat en trubadur som spelar på bryggan kvällen den 27e juni. Ta med picknickkorg och kom ned och umgås (på behörigt avstånd) och lyssna!


V. 24

Det gäller en ny ordning för att få tillgång till el på bryggorna. Surfa in på Västerås Stads hemsida för instruktioner. Titta under fliken digitala elstolpar.


www.vasteras.se/uppleva-och-gora/batliv-och-hamnar


V. 15

Sjösättning kommer att ske den 9e majAnmälan via mail till Eva Myrin (eva.myrin@milav.se) senast den 2 maj. Märk mailet Sjösättning. Se mer information under fliken Båtupptagning/sjösättning


V. 6

Den 8e mars kl 18:00 har föreningen åsrmöte på Gäddeholms Kafé.


V. 35

Årets båtupptag kommer att göras lördagen den 28e september. Se mer information under Båtupptagning och sjösättning.


V.17

Inom Båtsamverkan (ett projekt startat av Polisen, Larmtjänst och försäkringsbolagen) finns nu en facebookgrupp som heter Båtsamverkan Västerås och som ska kunna nås på länken: https://www.facebook.com/groups/2288453664731252/


V.5

Nu ligger isen fin! Passa på och ta en tur.

 

V. 40

Då är årets båtupptagning avklarad. Allting fungerade bra och alla hjälptes åt på ett bra sätt. Vädret visade sig som vanligt från sin bästa sida.

 

 

 

Info om vad vi får från Svenska Seglarförbundet.

 

Kostnad 4 160 kr/år

 

Klubben får:

 

 1. Rabatt på Microsofts programvaror

 

 1. Rabatt på Hotell (varje klubbmedlem) (Scandic, Nordic Choice Hotels, vandrarhem Svenska Turistföreningen)

 

 1. Rabatt på hyrbilar

 

 1. Också rabatter på telefoni, Viking Line, Taxi.

 

 1. Svenska Seglarförbundet arbetar aktivt med miljöfrågor tillsammans med Håll Sverige Rent och Sjöräddningssällskapet samt i Båtmiljörådet.

 

 1. Möjlighet till deltagande i officiella kappseglingar

 

 1. Vissa bidrag för verksamhet med barn och unga

 

 1. Stöd för lokala vattenvårdsprojekt

 

 1. Försäkring via riksidrottsförbundet

 

 1. Stöd och verktyg vid genomförande av Seglarskola

 

 1. Juridiskt stöd i t ex miljöfrågor

 

 1. Stöd vid investeringar i segelsportanläggning

 

 1. Intäkter från Svenska Sjö om medlemmar tecknar försäkring

 

V.32

Vilket otroligt väder vi har haft denna sommar. Nu börjar värmen släppa sitt tag och lite svalare väder är på väg in. Perioden som vi har framför oss brukar innebära blåsigare väder så tänk på att göra fast era båtar ordentligt och se till båtarna kontinuerligt.

V.21

Vilket fantastiskt väder vi har och det bara fortsätter. Sjösättningen gick galant och alla hjälptes åt på ett föredömligt sätt, bra jobbat.

V.14

Nu börjar solen ta hårt på isen, se till att vara försiktig då kvaliteten på isen försämras snabbt.

V.13

Nu ligger protokollet från årsmötet ute under fliken "Möten".

v.10

Nu har vi genomfört GBK´s årsmöte där sedvanliga punkter avhandlades. Förändringar i styrelse är att Finn Brandstorp blir kassör och Svante Hammarlund blir ledamot. Ny valberedning är också tillsatt. Vi tackar alla avgående personer för ett fint arbete.

V.6

Nu har vi bokat in årsmötet till den 11 mars, kl 18-20 på Gäddeholmskafét.

V.5

Nu ligger isen på mälaren och skridskobanan är plogad i Hässlösundet. Passa på och njut ute på mälaren även under vintern men tänk på säkerhet och ha med er rätt säkerhetsutrustning.

V.50

Passa på och titta till era båtar nu under julledigheten så att allt ser bra ut. Vi i GBK önskar en god jul och ett gott nytt år.

V.40

Alla båtar som ställs på grusplanen samt i torkladan ska erlägga avgift. Skyltar finns uppsatta på torkladan och information om uppställningsplats finns på vår hemsida.

V.39

Det har hänt både positiva och negativa saker den här veckan. Om vi börjar med det positiva så har vi haft en väldigt lyckad båtupptagning. Vi lyfte 20 st båtar och allt gick bra. Alla var väl förberedda och vi hjälptes åt bra i det fina vädret.

Nu till det negativa så har vi råkat ut för flera stölder i hamnen där bl.a motorer har stulits. Vi får hjälpas åt att hålla extra koll och se till att titta till er båtar med jämna mellanrum.

V.32

Hittills har sommaren bjudit på lite varierande väder men se till och ta vara på tiden som är kvar innan det är dags för upptagning. Än återstår många fina båtdagar.

Glöm inte att titta till era båtar regelbundet även under hösten då det generellt brukar blåsa mer då.

V.25

Nu har vi genomfört årets upplaga av båtklubbens dag. Nu blickar vi framåt mot en härlig båtsommar med förhopppningsvis vackert väder.

 

V.24

På lördag är det dags för årets upplaga av båtklubbens dag. Precis som förra året får vi besök av sjöräddningen som visar upp sin båt för oss. Vidare kommer det att bjudas på korv och fika till en låg kostnad. Väl mött!

 

V.23

Båtplatserna börjar fyllas och båtsäsongen börjar komma igång på allvar. En ny stolpe har kommit på plats där stormen i höstas ryckte sönder tidigare stolpe. Vågbrytaren är nu lagad och öppen för allmänheten.

 

V.21

Nu har vågbrytaren lagats upp och landgången är på plats. Vågbrytaren är dock fortfarande avstängd då arbeten fortfarande pågår.

V.19

Under lördagen genomfördes årets sjösättning i strålande solsken och det var i princip helt vindstilla. Helt perfekta förhållanden med andra ord. Allt avlöpte planenligt utan några incidenter. Det är viktigt att alla stöttor/båtvagnar och annat material forslas bort så fort som möjligt då vi ska överlämna planen och torkladan i städat skick till kommunen.

 

V.17

Nu har mer information om sjösättningen publicerats under fliken "Båtupptagning och sjösättning". Vi får hoppas på en sjösättning med fint och lugnt väder.

 

V.14

Nu när isen släppt sitt fäste om mälaren sen några veckor så börjar det bli dags för vårrustning av båtarna. Redan nu har några båtar börjat putsats på och veckorna går fort. Snart är det 13 maj och dags för sjösättning.

 

V.11

Då har vi haft årsmöte där ett 20-tal medlemmar deltog. Under mötet faställdes tid för sjösättning, information om avtalet med kommunen och sedvanliga årsmötetpunkter.

Ny ordförande efter avgående Anders Grinneby är Eva Svensson Myrin.

JKV informerade om sin fina verksamhet och vi vill passa på att tacka så mycket för intressant info.

Inom kort kommer protokollet från årsmötet att läggas in under fliken Möten.

V.5

I det milda vintervädret som vi har nu så gör sig vårkänslorna påminnda. Än är det långt kvar till sjösättning men det är aldrig fel att vara ute i god tid med sin planering.

Passa på och ta en tur förbi båten och se till stöttor och täckning.

V.4

Nu ligger isen fin och blank. Passa på att ta en tur på isen men tänk på säkerheten. Isdubbar och sällskap är bra att ta med.

V.46

Under mötet informerades det om hur långt arbetet med ett avtal mellan kommunen och GBK hade komit gällande uppställningsytor på planen och i ladorna. Vidare diskuterades skadorna på hamnen som uppkom i den hårda blåsten som var tidigare under hösten. Kontakt är tagen med kommunen och dem jobbar med frågan.

 

V.43

Ni som inte har meddelat/betalt för uppställningen på den grusade ytan/torkladan måste göra det omgående. information om detta hittar ni under fliken "vinteruppställningsplatser".

V.42

Nu är nästan alla båtar upptagna och förberedda inför vinterns vila. Tänk på att se till era båtar med jämna mellanrum. Kontrollera stöttor och täckning av båten så att det ser bra ut.

V.40

I helgen som var så var det båtupptagning. Upptagningen genomfödes i strålande solsken utan incidenter. Ca 25 båtar lyftes under dagen mellan 8.00 till 17.00 då kraften var slut hos oss.

V.39

Under veckan har det blåst väldigt mycket vilket medfört både skador på båtar och bryggor. Sjöräddningen var i hamnen och såg över förtöjningar och försökte hjälpa till där det behövdes. Enligt uppgift blåste det upp till 23.8 m/s som mest.

Vi vill passa på att tacka både sjöräddningen och många frivilliga som hjälpte till med båtarna som slitit sig.

Tänk på att följa mottot "förtöj alltid för storm" dvs ordentliga tampar med ryckdämpare både i för och akter samt ordentlig marginal till bryggan.

V.38

Nu är det full fart i hamnen, segelbåtar som mastas av och diverse prylar som plockas ur båtarna för att tas hem och förvaras.

Nu är det bara en vecka kvar till båtupptagningen. Vi får hoppas på att det blir bra väder...

V.37

Styrelsen för diskussioner med kommunen gällande avtal om bland annat uppställningsytor och förhoppningsvis har vi snart så mycket information att vi kan träffas för ett informationsmöte. Så fort vi vet mer om detta lägger vi ut info på hemsidan.

V.36

I helgen har segltävlingen "Höstkroken" genomförts med start utanför tullhushamnen. Två båtar deltog från Gäddeholm i det fina tävlingsvädret. Nästa år hoppas vi på att fler ställer upp från GBK så vi sätter oss på seglingskartan i Västerås.

 

V35

Då har vi genomfört årets Båtklubbens dag. Under eftermiddagen träffades vi över korv och fika för att prata båtliv. Vi fick också besök av sjöräddningen som visade upp sin nya båt vilket blev ett populärt inslag.

Vi vill passa på att tacka alla besökare, medlemmar och framförallt sjöräddningen som gjorde detta till en trevlig eftermiddag .

V.33

Nu är datumet för båtupptagningen spikat. Lördagen den 1/10 med start klockan 08.00. Mer info kommer vad gäller anmälan OSV.

V.32

En uppmaning till alla båtägare i Gäddeholms båthamn att se till sina båtar då det har blåst mycket den senaste tiden. Se till så att rep är i gott skick att att ni har god marginal mellan båt och brygga. Öppna båtar behöver ösas med jämna mellanrum då flera båtar nästan har varit fyllda med regnvatten.

V.31

Nu är det klart med datum för Båtklubbens dag. Vi genomför aktiviteterna söndagen den 21/8 klockan 14.00. Läs mer under fliken aktiviteter.

V.20

Nu är skylten som informerar om djupet längst inne i viken uppsatt. Vi får hoppas att den sitter stadigare nu!

 

V.18

Sjösättningen genomfördes som planerat under lördagen. Vädret var fint och det var helt vindstilla. Allt genomfördes utan incidenter och tidsplanen höll med marginal. Flera segelbåtar passade på och mastade på då väderförhållandet var perfekt.

 

Medlemsavgiften+div. uppgifter!

Det är viktigt att alla betalar medlemsavgiften så fort som möjligt.

Tyvärr är det många medlemmar vi har bristfälliga uppgifter om. Många har vi bara namnet på.

Vi behöver postadress för att ni ska kunna få tidningen Båtliv hem, vi behöver mailadress för medlemsinfo och vi behöver telefonnummer och båtplats för att kunna kontakta er om det skulle vara problem med båten.

Mejla oss uppgifterna på info@geddeholmsbk.se

V.15

Planera in den 7 maj i kalendern för då är det dags att sjösätta våra båtar. Mobilkran är bokad och planeringen är i full gång. Vi ska se över hur vi märker och förvara stöttorna.

Hela planen ska vara tömd på vagnar och stöttor inför sommaren då hela ytan ska användas till parkeringsplats.

V.14

Styrelsen har haft ett konstituerande möte där styrelsens roller bestämdes.

 

V.10

Den här veckan har vi haft årsmöte där 21 medlemmar var närvarande. Vi avhandlade sedvanliga punkter och avslutade med intressanta diskussioner om allt och lite till.

Tack till Göran på Cafét för att vi får vara på torkvinden och för goda smörgåsar!

V.8

Notera att tid och plats för årsmöte är beslutat. Gå till startsidan så finner ni mer information där.

V.7

Nu är skridskobanan plogad hela vägen från Gäddeholms hamn till björnöbron (åk ej under bron!) och vidare fram till Lillåudden. Isen är fin så passa på och njut på den plogade banan.

Till er som har båtar upplagda på grusplanen vill vi passa på att meddela att ni ser till era båtar med jämna mellanrum då både täckning och stöttor behöver justeras och dras åt.

 

V.40

Under veckan kommer anmälningslista för båtupptagningen att skickas ut till båtägarna som anmält sig där tidpunkt för upptagning och övrig viktig information finnas. OBS!! Viktigt att alla vet om att det är båtägaren själv som bär ansvaret för sin båt under upptagningen och att Gäddeholms båtklubb bara har förmedlat kontakten med kranbilsföretaget.

V.39

Vi har nu fått en leverans med stöttor som ska delas ut vid båtupptagningen efter den lista som är gjord utifrån behovet. Det som båtägarna själva måste ordna är kölstöttning för segelbåtar.

V.38

I veckan träffades dem som var i behov av båtstöttor inför båtupptagningen för att se över materialet som fanns i torkladan. Det som saknades är nu beställt.

V.37

Nu börjar säsongen lida mot sitt slut. Information om båtupptagning finns nu att läsa på startsidan.

V.35

Vilket härligt båtväder vi haft de senaste veckorna. I helgen som var så var det nog lite av båtrekord ute på mälaren för i år.

v.34

Nu är arbetet med torkladan över. Delvis ny panel mot sjösidan samt div. bärande stolpar har blivit åtgärdade. Nu kommer vår fina torklada stå många år framöver.

 

V.31

Arbetet med torkladan fortsätter och nu har gaveln mot mälaren fått lite ny panel och färg.

Det verkar som vi får in lite finare väder över Gäddeholm så passa på och ta en tur med båten, man vet aldrig hur länge det håller i sig.

 

V.30

Under de senaste dagarna har det blåst kraftigt. Vi vill återigen påtala att det är viktigt att se över sin förtöjning så att bryggorna, sin egen eller andras båtar inte tar skada av en slarvig förtöjning.

Hamnens är mest utsatt för vindar från syd till väst men det drar även på ordentligt från nord genom björnö/hässlösundet.

Givetvis hjälper vi alla till att se över varandras förtöjningar så att båtarna ligger bra.

 

V.29

Under några veckor har arbetet med att renovera torkladan varit i full gång. Diverse nya stolpar har kommit upp och nu håller man på att se över taket. 

 

V.26

Tyvärr har det inträffat en båtstöld i hamnen någon gång under de senaste 10 dagarna. Båten som blev stulen var en styrpulpet 4-5m med utombordare. Stölden är polisanmäld. Om någon har sett något misstänkt så kan ni lämna information till polisen.

Då sådana här tråkigheter tyvärr inträffar även i "vår" hamn så uppmanar vi alla båtägare att var lite extra uppmärksamma.

 

V.25

Ni som har båtar och vagnar stående på den grusade parkeringen vid hamnen bör snarast ta bort dem. Västerås kommun vill ha ytorna rena så att både badplatsen och hamnen kan ta emot besökare/båtägare. 15 juni vill kommunen ha parkeringsplatsen fri från båtar och vagnar.

 

Extra!

Under de senaste veckorna har det blåst mycket. Flera båtar har skadats vid bryggorna då förtöjningar har varit bristfälliga. Använd "ryckdämpare" och tampar i gott skick och förtöj så båten ligger bra även vid hård blåst och sjögång.

V.24

Trots det blåsiga och lite kalla vädret så blev det en lyckad Båtklubbens dag. Tyvärr blev jollesegling för barn inställd på grund av det hårda vädret. Något som var väldigt populärt var när sjöräddningen kom och visade upp sin båt. Även JKV som visade upp en optimistjolle och informerade om sin verksamhet var ett uppskattat inslag. Barnens båtrace lockade många och det genomfördes ett antal race under eftermiddagen där papppersbåtarna fick kämpa hårt i vinden. I den lite kalla blåsten var det gott med kaffe och varmkorv att värma sig med.

 

Tack till alla som var med och ordnade så vi kunde genomföra dagen. Speciellt tack till: JKV, Sjöräddningen och alla glada barn.

V.23

Välkomna att delta vid Båtklubbens Dag den 7 juni. Aktiviteter under dagen är bland annat: följ med på båttur i medlemarnas båtar, prova optimistjolle, båtrace för barn, sjöräddningen kommer på besök med sina båtar, korvgrillning mm.

 

Läs mer under fliken "Båtklubbens Dag" och fliken "Aktiviteter".

 

V.22

På onsdag den 27/5 kl. 18.00 är det försommarkonsert i torkladan. Passa på och njut till vacker musik. Dessutom är det kostnadsfritt.

V.21

Nu är planeringen för Båtklubbens dag i full gång. Planera in den 7 juni i kalendern!

V.18

Den 1:a Maj kommer Lillåuddensmarina att arrangera Båtens dag. Det kommer att vara öppet hus hos företagen och det kommer att finnas aktiviteter för alla åldrar.

V.17

På söndag sjösätter vi våra båtar med mobilkran med start kl. 08.00. Vi hoppas på att det går lika smidig att sjösätta som det gick när vi tog upp båtarna.

Se till att vara i god tid och ordentligt förberedda så kommer allt att flyta på bra.

V.15

Datum för sjösättning är nu spikat till söndagen den 26/4. Se startsidan för mer information.

 

V.14

Under årsmötet beslutades det att sjösättningen skulle ske den 25/4. Detta gäller förutsatt att bokning av mobilkranen löser sig. Vi återkommer med mer information när bokningen av mobilkran är bekräftad.

 

V.12

Nu är årsmötet avklarat och det var roligt att så många kunde komma. Nu får vi blicka framåt mot sjösättning. Mer info om sjösättningen kommer att publiceras på hemsidan så håll ögonen öppna.

V.11

Nu går isen! Det varma vädret och den hårda vinden har nu gjort att isen utanför hamnen har gått.

Missa inte årsmötet nu på söndag, välkomna.

 

V.10

Nu lider issäsongen mot sitt slut. Isen börjar bli porös och släppa från land. Vi avråder från att gå ut på isen om man inte har ordentlig isvana.

 

Kom ihåg årsmötet och att betala in årsavgiften.

 

V.8

Nu börjar det bli dags att betala årsavgiften. Notera att det är ny avgift i år efter beslut på stämman 2014. Mer info om årsavgiften finner ni under fliken Kontakt.

 

V.6

Datum för årsmötet är nu bestämt. Vi träffas den 15/3 klockan 18.00 på torkvinden, Gäddeholms café.

V.5

Vädret förändras hela tiden, ena dagen minusgrader andra dagen plusgrader. Ett tips till er som har båten placerad på uppställningsplatsen är att se till den med jämna mellanrum. Stöttor kan behövas dras åt och preseningen justeras. Givetvis uppmärksammar vi våra båtgrannar om det är något som har hänt eller behöver justeras på deras båt.

V.51

Nu ligger isen över fjärden. En bana är plogad i Hässlösundet ända fram till bryggan i Gäddeholms hamn. Tänk på säkerheten när ni är ute på isen och ha med er isdubbar och annan viktig säkerhetsutrustning.

V.46

Nu har filteranläggningen i servicehuset förberetts för vintern vilket betyder att vatten tappas ur anläggningen, filter byts ut och hängs på tork.

Upptagning av båtklubbens roddbåt kommer att ske nu till helgen.

V.45

Nu har lugnet lagt sig över Gäddeholms småbåtshamn och båtsäsongen sjunger på sin sista vers. De flesta båtarna är nu upptagna och bara några få ligger fortfarande i. Nu får vi invänta vinter och att isen lägger sig så vi kan plocka fram sparkar och långfärdskridskor istället.

V.40

Nu står mastkranen på servicebryggan, äntligen kan vi masta på och av när vi själv vill. Tyvärr blev inte kranen färdig till båtupptagningen men det löste vi bra med mobilkranen istället.

V.39

Nu förbereds för att montera upp mastkranen. Fundament ska gjutas samt infästning för kranen i bryggan ska slutföras. På lördag sker årets båtupptagningen.

V.36

Båtupptagning sker den 27/9 kl. 9.00. Hamnansvariga har bokat mobilkran samt planerar för hur upptagningen ska organiseras. Information om anmälan till båtupptagning kommer snart publiceras på hemsidan.

Förhoppningsvis börjar arbetet med att montera mastkran snart så berörda båtar slipper åka in till hamnarna i stan.

V.30

Denna vecka har en fartbegränsningsskylt monterats längst ut på vågbrytaren. Maxfart i hamnområdet är nu 3 knop.

Prickar märker nu ut de grunda områdena i hamnen.

 V.29

I veckan så klipptes gräs och sly på gamla vågbrytaren samt ytorna närmast bryggorna.

V.28

Arbetet med att färdigställa sjösättningskajen pågår. Plattan är klar sedan tidigare och nu arbetar PEAB med att lägga en skoning på utsidan samt bygga ett träbrygga bredvid plattan. Servicebyggnaden har fått en strykning färg till så den börjar se klar ut.

V.25

Just nu händer det inte så mycket nytt i hamnen. Sjösättningskajen längst in i hamnen ska göras klar efter gjutningen. Vi väntar fortfarande på besked om mastkranen, då vi snart går in i semestertider så är troligast att besked kommer efter ledigheterna.

V.22 EXTRA

Båtklubbens dag genomförs nu på söndag.Kom till hamnen och ta del av gemenskapen, ta en tur med båten och titta på barnen som provar på jollesegling.

V.22

I veckan har kajen längst in i hamnen blivit gjuten. På parkeringen har skyltar med parkeringsanvisningar placerats ut.

V.19

Kajen längst inne i viken kommer att gjutas så att iläggning med truck kan utföras. Under denna månad kommer PEAB installera reningsverket i servicehuset och i samband med att det är klart kommer också högtryckstvätten finnas på plats.

v.18

Slutbesiktning av elen på bryggorna ska ske den 30/4. Enligt kommunen ska djupet i hamnen nu vara 2 meter förutom utmärkta platser där det är grundare.

v.17

Flytbryggan är nu på plats vid badplatsen och ligger således ej i hamnområdet längre. El och vatten finns nu inkopplade på bryggorna. Vi får se hur elen kommer att administeras framöver. Bindpålarna vid sjösättningsrampen är borttagna och muddringsarbeten har utförts.

v.16

I veckan har en vattenutkastare monterats på servicehuset. Vid behov av vatten så ta med kopplingar, slang och "kran" till utkastaren. Flytbtyggan som låg förtöjd vid servicebryggan är nu flyttad ut till vågbrytaren så att den inte ligger ivägen för oss när vi ska sjösätta våra båtar.

v.15

Under veckan har kontroll av bottendjup gjorts och grund har markerats ut. Muddring har påbörjats i den inre delen av hamnen. Kommunen meddelar att vatten och el på upptagningsplatsen ska kopplas på så fort som möjligt så att vårrustning av båtarna underlättas.

 

2013-10-11

Båtklubben för samtal med kommunen om hur vår verksamhet i framtiden ska se ut samt eventuella åtaganden. Vi hoppas ha lite mer information att delge medlemmarna vid det extra årsmötet den 10/11

2013-09-18

Just nu har vi inte så mycket uppdateringar då det har varit sommarledigheter. Vi får försöka se med egna ögon vad som sker. Har du funderingar kan du kontakta:

 

Ulf Edvardsson, fastighetskontoret 021-391791

eller,

Johan Rundgren, Jordmarken (projektledare) 021-4748450

 

2013-06-02

- Betongpontonerna är tyvärr försenade på grund av en arbetsplatsolycka som inträffat hos tillverkaren. Arbetsplatsen blev avstängd, men jobbet med våra pontoner har nu återupp-tagits och leverans väntas midsommarveckan. Håll tummarna att det inte kommer någon kraftig sydvästvind innan dess. 

 

- I övrigt fortsätter arbetena enligt plan. Vi kan gemensamt försöka underlätta för PEAB bäst genom att inte vara i vägen, tex låta bli att parkera bilar inom arbetsplatsområdet.

 

2013-05-14

 

- Piren färdigställs under denna och kommande vecka V20-V21

 

- Betongpontonerna är på väg och kommer vara på plats till månadsskiftet.

 

- Ramning av de muddrade bottenytorna påbörjas denna vecka. Ramning innebär att botten slätas till något efter muddringen och att eventuellt kvarvarande sten upptäcks

 

- Sjösättningsrampen är grundgjord. Färdigställande av den görs efter att piren är klar. Betongblocken som ligger på stranden kommer att skjutas ner i vattnet på den konstruktion av järvägsräls som svetsats ihop för ändamålet. Rampen kommer få lutning 1:8 (flackare lutning) vilket resulterar i lättare upptagning med egen trailer.

 

- Bindpålar kommer slås ner med början under denna eller nästa vecka. Det finns dock ganska mycket sten i botten, vilket kan försvåra det jobbet. Vi vet redan att det finns bryggdelar där bindpålar inte kommer att kunna slås ner, där blir istället Y-bommar. Vartefter båtplatserna blir klara i sjön, monteras också fästbyglar och nummerplåtar i bryggorna.

 

- Parkeringsplanen kommer även den att färdigställas parallellt med de andra jobben. Grund för servicebyggnad och spolplatta görs i samband med detta.

 

- Servicebryggan färdigställs ihop med att släntning av strandkanterna görs, sker även det under kommande veckor. Frågan om mastkran ligger för närvarande på stadsantikvarierns bord. Vi hoppas på snar lösning.

 

- Torkladan har fått renoveringen tidigarelagd något på grund av akuta sättningar. Vänligen respektera avspärrningarna, man börjar med att plocka ner tegelpannor i de tre facken längst norrut.

 

- Fördelning av båtplatser kommer ske så snart det finns några färdiga att fördela. De som tidigare hyrt plats av Geddeholms AB kommer att få erbjudande om plats i nya hamnen, och de som mailat eller på annat sätt hört av sig till GBK kommer också att kontaktas. Det kommer dock inte att hända något på uthyrnings-fronten förrän vi har platserna uppmärkta och klara.

 

2013-04-05

- Angöringsplatsen för turbåt håller på att färdigställas. Då den är klar kommer piren att färdigställas utifrån och in mot land

 

- Muddringen av inre viken är klar. Nästa steg är att "dra av" botten för att jämna till och därefter kommer en scanning (mätning av djupet) av botten att göras. Det finns några stora stenar kvar som kommer att tas bort då det blivit isfritt.

 

- Grundarbeten för rampen påbörjas snart och rampen kommer att vara klar för "självsjösättare" i tid. För de större båtarna kommer kranbil att gälla för sjösättningen även i år. Utrustning för hantering av de större båtarna kommer att finnas på plats till upptagningen i höst.

 

- Servicebyggnaden kommer att påbörjas lite senare i sommar.

 

- Bindpålar kommer att slås ner då det blir isfritt. Det finns en del sten en bit ner i botten som kan ge bekymmer då detta görs. Av den anledningen kommer förmodligen lite extra tid att åtgå.

Mycket hänger nu på att isen ger med sig. För att kunna färdigställa det som återstår krävs att det är isfritt. Generellt gäller att båtplatserna med bindpålar och bryggringar måste vara färdiga innan vi kan sjösätta. Dessutom måste vågbrytaren vara på plats, vilket beräknas till andra halvan av maj månad.

Den bästa gissning som kan göras idag, är att hamnen kan ta emot båtar månadsskiftet maj-juni. Båtplatser kan inte gärna fördelas innan bindpålarna är på plats, det kan hända att det inte går att få ner pålar exakt på de ställen som skissats och därför kan båtplatsbredder behöva flyttas om mot skissen.

Antal båtplatser av respektiva bredd följer fördelningen som finns övriga småbåtshamnar i Västerås, med hänsyn tagen till outhyrda och de bredder där brist råder.

 

Sammanfattningsvis får vi ge oss till tåls en tid till och hålla tummarna för att isen går så snart som möjligt. Den här sidan kommer att uppdateras lite oftare när vi nu närmar oss färdig hamn, så snart vi vet något kommer vi lägga ut informationen.